onsdag 22. oktober 2008

Medietilsynet ute av kurs!

medietull VG og Dagbladet skriver i dag at Medietilsynet, i sin innstilling til Kulturdepartementet, går inn for fortsatt bruk av kanalpakker – selv etter at vi fikk det digitale bakkenettet. Det betyr at Medieltilsynet stryker tilk eksamen nok en gang.

Jeg kan faktisk huske hva som var forusetningene for det digitale bakkenettet. Det var at vi skulle få en framtyidsorientert formidling av TV-signaler. Jeg husker til og med at de store aktørene, det vil si Canal Digital via Telenor, fikk utsatt konsesjonsrunden for å kunne bli med i utbyggingsplanene. Alt dette ble gjort av Bondevik II-regjeringen for at de største aktørene skulle få sitte på minst tre sider av bordet:

  • Som utbygger av signalene sitter NRK, TV 2 og Telenor (Canal Digital) og har bestemt den digitale plattformen vi måtte inn i. Herunder ble mpeg4 valgt som komprimering, selvsagt for at ingen skulle kunne hekke på det NTV, Norsk Televisjon (selskap stiftet av NRK, TV2 og Telenor), hadde i sikte.
  • Som distributør av egne signaler, stiftet man selvsagt et selskap oppå NTV – RIKs TV, som selvsagt skulle bli et nytt inntjeningsområde med de samme selskapene i føringen. Dette for å motvirke at noen annen kom på den geniale ideen.
  • Canal Digital fikk gjennom Telenor fripass inn til å definere egen sokkel som riksdekkende, der nettopp kanalpakker ble introdusert.
  • Kulturminister Trond Giske lovet at dette skulle vi få en slutt på og pusset Medietilsynet på Riks TV. Det er denne utredningen som nok en gang konkluderer på samme måte som alle aktører.

Det er hele tiden blitt argumentert med som totalt umulig med selvvalgter kanaler. Javel, men hvordan i svarte fikk man dette til alle andre steder enn i Norge? Jeg er møkka lei av at det økonomiske argumentet topper dette laget av nepotisme.

Her er et scenario:

  1. TV2 bestemte seg for at de vil ut av sin nåværende plattform med fri distribusjon som konsesjonsbelagt riksdekkende reklame-TV, i motsetning til TV2 Nyhetskanalen, TV2 Film og TV2 Zebra. TV2 har ennå ikke bestemt seg for om de vil levere fra seg konsesjonen, når konsesjonsperioden løper ut til neste år. På Nøstetangen i Bergen har de hele tiden skjelt til P4, som mistet sin konsesjon til å drive riksdekkende reklamefinansiert radio fra 2004, men som har vist seg like sterk uten de strenge konsesjonsbestemmelsene. Og her ligger selvsagt hele poenget for TV2 og selskapets strategi at med kanalpakker kan Riks TV sabotere en hver mediepolitisk styring med dette trehodete trollet.
  2. NRK skjønner såpass at de sitter meget utsatt til. Der skjelver de bare noen nevner neste valg. Det kan hende at statsministeren heter Siv Jensen om et år. FrP har til nå programfestet at NRKs mediemonopol og lisensbetaling er gått ut på dato. Hvis partiet holder det de har lovet, da er det en teoretisk mulighet for at det norske medielandskapet ligger igjen som slakt etter fire år. Og med tanke på hva som kom fram i sommer - vedrørende FrPs henvendelser til alle departementer om hvilke instrukser som gjelder - da vet alle med litt jus bak snusleppene at dette er politisk krutt. Det er ikke bare pressestøtten som ryker…

Uansett er det høyst uakseptabelt at Medietilsynet mener et generelt pålegg om at NTV og Riks TV skal tilby enkelt-kanaler vil bli for dyrt og virke mot sin hensikt. Dersom det blir dor fyrt for øktørene, står det beredvillig nye og garantert vil inn.

Og dette spørsmålet om kostnader, det har NRK brukt for alt hva det vil si i alle år. Jeg ønsker meg ikke Frp i regjering, men kan ikke skjønne annet enn at Medietilsynet ber om et regjeringskifte til neste høst.

På trass har jeg for egen del Viasat og pornopanne på veggen. Det var et strategisk valg for å nekte NTV og Riks TV å få direkte snabel ned i snusdåsa mi. Og dette valget tviholder jeg på nå. Basta!

Ingen kommentarer: