fredag 2. januar 2009

- Det er historikerne som gjentar seg

gazanorske sa Geir Lundestad i en debatt omkring finanskrisen høsten 2008. Mye taler for at han har rett - historikeren, statsviteren og sekretæren for Nobelinstitutttet i Oslo. Men når det gjelder Israels siste angrep på palestinerne, kan vi også trygt benytte Marx teorem om at historien gjentar seg, dog ikke slik han sa at historien først fortoner seg som en tragedie, så en komedie. Det er ikke mye lystelig det som kommer ut av meldinger fra Gaza.

I dag tidlig meldes det at Israel i natt har angrepet Gaza-stripen pånytt med luftskyts på sjuende døgnet. Det meldes om at mer enn 400 er drept. Hvis tidligere tall er etterrettelige, så er tapstallene omtrent 25 % sivile. Og det er selvsagt barn og kvinner som lider mest, sørgelig nok. Sykehus er overfylt, medisinsk utstyr så å si fraværende, og en humanitær krise så prekær at det griner oss i øynene – når vi ser bildene, de få som slipper ut.

Vi i Norge er heldig stilt med rimelig oppdaterte nyheter om krisen inne på Gaza-stripen. Et lege-team, med Mads Gilbert i spissen, har kommet inn bak Israels linjer og jobber antakelig helsa av seg. I går fikk vi bilder av en palestinsk mor, sammen med legeteamet, som med tydelighet viste oss situasjonen slik den er for de sivile.

Vi er i tillegg et flerkulturelt land, så det befinner seg inne på Gaza en rekke nordmenn. De har sittet fast i både uker og måneder. Mest opprivende er det selvsagt å forlate sine slektninger til den sikre død, dersom Israel gjør alvor av sine trusler om å sette inn bakkestyrkene. Det står minst 20.000 mann oppmarsjert med panser på grensa til Gaza.

De norske statsborgerne på Gaza, seks i antallet, sies nå å være på vei ut, i følge Dagbladet. I følge Verdens Gang er det rundt 400 utlendinger, som får forlate Gaza, deriblant statsborgere fra USA, Russland og Tyrkia – og lille Norge.

De siste dagers beskytning har i stor grad vært rettet mot såkalte skjulte våpenarsenal og ekstremister innen Hamas. I natt ble den sjuende moskeen skutt i brann. Tidligere har Israel også skutt i filler det åpne universitetet i Gaza by. Mange stiller seg nå spørsmålet og om hvordan dette tjener den israelske viljen til å stanse Hamas og renske opp i ekstremismen en gang for alle. Den vilkårlige skytingen med blant annet Kassem-raketter fra Gaza og inn på israelsk territorium, vil israelerne til livs. Mon det?

Aftonbladet hadde første nyttårsdag en reportasje om et sveitsisk ektepar på ferie i Israel. De badet uforstyrret ni mil fra Gaza. Slik kan en også se denne humanitære katastrofen. Slik kan en også allminneliggjøre Marx teorem om historien at det har et komisk drag av det helt bisarre ytterpunktet at noen ferierer kun noen mil fra den palestinske tragedien på Gaza.

Ingen kommentarer: