lørdag 27. juni 2009

Drit- & dra-partiet

dritogdrapartiet

Dagbladet la ut i går en nyhetsmelding fra NTB, der byrået har fulgt opp at Statoil-Hydro hadde forsøkt å presse litauiske myndigheter til å trekke et forbud mot å selge alkohol på bensinstasjoner mellom klokka 22:00-08:00; kfr. mitt blogginnlegg Langt mellom hodet og magen? Kommunikasjonsdirektøren i Statoil, Ola Morten Aanestad, gikk seinere ut og hevdet at dette brevet fra Statoil i Litauen ikke skulle vært sendt. Aanestad sa at “det ikke var selskapets oppgave å påvirke alkoholpolitikken i de landene der de har virksomhet.”

Den siste mohikaner var imidlertid ikke død! Det kom rimelig raskt opp at Statoil Hydro også har forsøkt å presse våre myndigheter i Norge. Utgangspunktet var at bransjeorganisasjonen Norsk Petroleumsinstitutt, som ikke er noe forskningsbasert organ, altså - men bensinstasjonenes interesseorgan, søkte om å få selge alkohol på medlemmenes bensinstasjoner. Dette kom som en konsekvens av at dagligvarebransjen fikk tilsagn om å selge bensin. StatoilHydro var blant de som forsøkte å presse myndighetene i 2004.

Samarbeidsorganisasjonen for alle rusorganisasjonene i Norge, Actis, opplyser dette til NRK. Samtidig kan NRK melde at Fremskrittspartiet (FrP) vil ha alkoholsalg på bensinstasjoner i Norge, også. De har snakket med FrPs justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen, som sier at de i regjering vil endre loven på dette punktet. Ellingsen mener til og med at det er lite belegg for at det er en sammenheng mellom alkohol-salg og økt fare for promillekjøring.

Javel, tenker jeg. Samtidig tenker jeg at det er sannelig nok steder å få kjøpt alkohol i dag. Og folk er nok dritings i utgangspunktet, så hvorfor øke tilgjengeligheten enda mer?

Jeg har i likhet med Ellingsen opplevd tider da det omtrent var umulig å få kjøpt alkohol i Norge. Det frisleppet vi har sett i Norge siden Willochs regjering, har riktig nok ikke ført til at vi har blitt mere dritings. Men vi har heller ikke sett noen bedring. Sånn sett er det vel like godt belagt at tilgjengeligheten ikke har ført til mindre alkoholkonsum. Hvorfor da pøse på med enda mer, når det allerede er mer enn nok. Og hvis det eventuelt er så evinnelig utrivelig å leve med dette i Norge, så er det flust av land med flere alkoholproblemer enn Norge som en kan flytte til. Nettopp det hadde vært noe, det. I denne sammenheng er det kanskje ikke uten en viss interesse at NAV har etablert kontor i Spania, nettopp fordi det er for mye av alt med utvandrede nordmenn i det området. Inntil nylig var dette også området det eneste stedet FrP hadde et lokalkontor i utlandet, før Jens Stoltenberg fra Det norske Arbeiderpartiet (DNA) stiftet lokallag i Alfaz del Pi i pinsen i år.

Mer øl, folkens! Og mindre vett. Også for bilførere! Ikke rart FrP heter “tut og kjør”-partiet.

Personlig ville jeg kalt FrP “drit og dra”-partiet. Det gir fullkomment blaffen i konsekvensene av sin egen politikk, og selvsagt er det konsekvensene alene man er politisk irritert på i det partiet. Årsakene er det ikke så farlig med, for FrP. Derfor gjør de som vi sa på1 970-tallet, de sier “drit og dra” – hvilket betyr at dette bryr vi oss ikke om, etterpå kan vi skjule sporene… Akkja!

Ingen kommentarer: