fredag 31. juli 2009

Eia var jeg der!

basel

Badische Zeitung skriver i dag at det vil bli folkefest i Basel i kveld. Anledningen er Sveits’ nasjonaldag, som ikke er før i morgen 1. august, der Basel by åpner med med et kjempe-fyrverkeri den siste dagen i juli. Jeg har hatt gleden av å oppleve dette tre ganger. Du stora alpakka, for en folkefest og opplevelse.

Sommer og fyrverkeri er jo ingen god kombinasjon fordi det er en lysere årstid enn ellers. I Basel legger man så mye brett på moroa at all trafikk i byens midte, og rundt elven Rhinen, stenges fra klokka 17:00. I tillegg slår man av alt gatelys, toner ned lyset i kontorlokaler i nabolaget, osv. Dette gir en nesten trolsk stemning, og en rimelig god illusjon på hvordan det var å ferdes i byen før elektrisiteten gjorde sitt inntog.

Rhinen er utstyrt med tre store bruer, som forbinder Kleinbasel og Altstadt. Jeg har prøvd to av bruene, og anbefaler Johanitterbrücke. Da blir det mest å se. Ute i Rhinen, mellom Mittlere brücke og Johanitterbrücke, ligger det store utskytingsramper for bortimot en times gigantisk fyrverkeri. Det er verdt en hel tur alene å se dette.

Ettersom det også er sommerferietid i dette distriktet, så er det uten unntak mange barn med. Fyll er i liten grad en del av festen, slik en nesten uten unntak ville opplevd i Norge. Jeg tror i tillegg at det er tillatt å drikke alkohol på åpen gate i Basel, slik at det er desto mer imponerende at folkefesten forløper med godt humør og en rolig stemning.

Det største faremomentet er å bli borte for hverandre, hvilket vi til vår forskrekkelse oppdaget én gang. Da hadde guttungen såpass vett at han ble stående bom stille, der han ikke kom med i kampen om en plass på trikken, slik at hans mor fikk hentet han sporenstreks etterpå. Men da vår det slett ingen som var høye i hatten…

Det skal ikke underslås at kampen om en plass inn og ut av byen, med Basels enorme trikkenett, er meget skarp og hard. Her nyter ingen et særkrav eller privilegier. Det sier seg selv at i dette kaoset er det rimelig umulig å være raus og storsinnet. Men alt går. Og alle kommer fram. Til sist.

Kort sagt: I kveld skulle jeg gjerne vært i Basel!

Ingen kommentarer: