torsdag 17. september 2009

Klokt og riktig for avspenningen i Europa

raketter

Dagbladet melder på nett at rakketskjoldet i Tsjekkia ikke blir noe av. Dette er ikke en dag for tidlig. Snarere er det litt rart at president George W. Bush, som i sin tid lanserte ideen om dette, slik brøt med tidligere president Ronald Reagans doktine om nedrustning.

Det er ingen tvil om at USA beveget seg på tynn is, når de vekket til live et forlatt spøkelse, om at Sentral- og Øst-Europa fortsatt skulle være buffer mellom Russland og Vesten. Slik oppfattet da også russerne planene om et rakettskjold, og protesterte høylytt.

Viktigere er det at president Barack Obama nå signaliserer at det blir en endring i USAs geopolitiske forståelse, og at NATO nå søker et bredere standpunkt i forsvarspaktens medlemsland. Planene om rakettskjoldet har virket mot sin hensikt, og forholdet til Russland er blitt spent. Ikke minst etter de væpna trefningene i Kaukasus i 2008, der Georgias søknad om om medlemskap i NATO, har virket destabiliserende på den nedrustning og avspenning vi i år feirer med Berlinmurens fall for 20 år siden.

Medlemskap for Georgia i NATO er skjøvet inn i framtiden. Rakettskjoldet legges i arkivet, forhåpentlig for godt. Og så kan USA benytte sine ressurser på å få ned utgiftene til etterretning, som de for første gang offentliggjorde i år. Skremmende 440 milliarder kroner sløser USA på slikt fordi de har flere uvenner enn forbundsfeller. Det kan tyde på at president Obama søker en endring også på ette – på sikt.

Kanskje makter presdient Obama å skape mer entusiasme for en avklaring om krigen mot terror i Afghanistan, med dette svært politisk betente spørsmålet? Kanskje får Obama med seg tyskerne til en styrket innsats i ISAF, og at tyskerne løfter på begrensningene i bruken av NATOs tyske soldater i Afghanistan? Da blir det nok også slik for oss i Norge, som til nå har lagt oss på samme linje som Tyskland, der ISAF kun for bruke NATO-soldatene til fredlige sysler og sivil bistand, enn så lenge.

Tyskland står foran et valg til ny Forbundsdag neste søndag. Da kan tyskerne velge langt mer konservativt enn vår rødgrønne regjering, selv om kristelig-demokraten og kansler Angela Merkel til nå har sittet i en koalisjonsregjering med de tyske sosialdemokratene. Med en slik sikkerhetspolitisk verkebyll, som rakettskjoldet uvegerlig måtte bli i Tyskland som nærmeste nabo til Tsjekkia, kan Merkel nå agitere for at de fikk amerikanerne til å forstå det europeiske spørsmålet.

Ingen kommentarer: