mandag 14. september 2009

Mer tøys og tull om FrP

asyltull2

Norsk Folkehjelp prøver i valgkampen å sette FrPs såkalte asylpolitikk i sitt rette perspektiv. I dag er det valg, og det er fint lite vi får gjort med retorikken. Men det er bra at noen forsøker å ta igjen, og ta opp hansken, der FrPs retorikk ender og folks tanker begynner.

Det ble forsøkt å sette dette i perspektiv i dette blogg-innlegget i går. Men det preller av som vann på gåsa. Til NTB sier Siv Jensen følgende:

- Vi har reist en viktig debatt om asylpolitikken, fordi vi mener det er viktig å få kontroll på situasjonen. Det er ikke det minste rasistisk, sier hun.

Jepp, det har FrP sagt i sin karrierre i norsk politikk ved hvert eneste stortingsvalg. Det er altså ikke noe galt med FrPs metodikk med sin gruppetenkning, retorikk med sin omtrentlighet, eller tretti års ørkenvandring som misnøyens fremste talsperson. Resultatet er naturligvis frykt og hat, hvilket gjør at folk blir varme i toppen, og overoppfyller det suggererende pratet om alle de andre – men ikkeoss selv. Slikt blir det ikke politikk av, det blir fordommer og simpel buskagitasjon.

Hva er en viktig debatt i asylpolitikken? Siv Jensen sa i den siste TV-duellen med Jens Stoltenberg på TV2 følgende:

«Det vi ser i Oslo er en flom av kriminelle asylsøkere som selger dop og voldtar jenter uten grunn.»

Her kobles såpass mye dritt og gørr med et udefinert ord som asylsøker. Ja, hva er asylsøker da? Spør Norsk Folkehjelp, og tyr til et mektig enkelt eksempel, ved å foreslå at asylsøker skiftes ut med jøder.

Da går det opp for det brede flertall hvordan denne metodikken og retorikken har sitt historiske eksempel, der de fleste også skjønner at slikt kan vi ikke ha det. Men FrP har ufortrødent fortsatt denne argumentasjonen, til tross for at eksemplets makt viser at de farer med frykt og hat som bensin til et framtidig bål, der alle vil bli satt opp mot alle. Det eneste politiske argumentet, som blir igjen, er “å redde seg den som kan”. Det kjennetegnes best som egoisme, i en hver betydning av ordet.

Egoisme er altså det FrP stiller til valg på, hver eneste gang. Og som kjent kan egoister aldri ta feil – i egne øyne! Og slik kan man fortsette i det uendelige, helt fram til det siste menneske på jord. Da er det litt seint å rope på fellesskap og venner…

tajik Det rapporteres nå at Aps Hadia Tajik har vært utsatt for sjikane, med en løpeseddel som påstår at «hvis hun kommer inn på stortinget vil muslimene ha mer å frykte,» i følge en artikkel i Aftenposten. Den har blitt spredd i moskeene i Oslo. Den er skrevet på urdu, med klar adresse om at «på grunn av slike som henne i Arbeiderpartiet har vi ikke behov for et parti som FRP. Slike mennesker forblir i Arbeiderpartiet for å jobbe på FRP sin agenda. Muslimer må være ekstra forsiktig når de avgir stemme. De må absolutt ikke gi sin stemme til slike.»

En trenger ikke å være atomfysiker for å skjønne det sublime i denne løpeseddelen. Tajik selv kommenterer dette som “svært ubehagelig”. Hun kan lite gjøre.

Hadde det ikke vært for at språk, utforming og miljø, ville jeg i utgangspunktet trodd at dette var en forløpen representant fra FrPs ungdomsparti, som hadde fått en genial plan om hvordan skape mer hat og frykt. Dette bare understreker hvordan den politiske debatten er blitt, når det kan reises slike spørsmål. Og hvem har skapt denne simple tenkemåten?

Vel, jeg vil si at FrP har seg selv å takke. Andre vil si at dette er slik FrP alltid blir behandlet. Mulig det, men man høster slik man sår. I løpeseddelen ser vi vrengebildet av den argumentasjonen som Siv Jensen representerer. Og som hamres inn med pipettte i alle valg-sendingene.

I dag avgjøres Stortingsvalget 2009. Det blir uhyre spennende fordi meningsmålingene har bikket i retning fornyet tillit til rødgrønne, eller et knappest mulig borgerlig flertall. I morgen vet vi fasit. Men \n fasit vi snart ta et oppgjør med: FrP. Da må debatten ikke innrettes som en beskrivelse til agitasjon for andre politiske partier. Vi må i stedet ta en grundig diskusjon med oss selv på bakrommet. Det er den enkelte velgers oppgave å reagere på hat, frykt og fremmedgjøring i sin egen samtid. Da må FrPs argumenter kles nakne uten at et annet parti stjeler FrPs klær mens de er ute og bader.

Enn så lenge er det slik: FrPs talerstol blir gang på gang beredt av simple utfall og direkte løgnaktigheter, slik som denne løpeseddelen. Ingen er tjent med det.

God valg!

Ingen kommentarer: